fallback

Недостигът на суровини спъва развитието на хранителната промишленост

Според производители сивият сектор също нанася сериозен удар върху производството и износа

13:36 | 02.10.14 г. 2

Недостигът на суровини затруднява развитието на основни сектори от хранително-вкусовата промишленост. Това е един от изводите в анализ за развитието на бранша, представен от експерти на КНСБ.

Липсата на суровини е решаващ фактор за млечната, месната и консервната промишленост, които са поставени в силна зависимост от вноса на суровини и полуфабрикати, заявяват експертите, подготвили анализа.

„Годишно в България се внася месо за над 303 млн. щатски долара и захар и захарни изделия за 82,5 млн. щ. долара”, заяви Славчо Петров, председател на Федерацията на независимите синдикални организации от хранителната промишленост към КНСБ.

Анализът показва още, че в България са внесени храни за 440 млн. щ. през 2012 година. Внесените мляко и млечни продукти са за близо 80 млн. щ. долара, продуктите от месо, риба и ракообразни - за близо 23 млн. щ. долара, храните за животни - за 94 млн. щатски долара.

В същото време експертите твърдят, че най-ефективно се развиват тези браншове, които преработват българска суровина. А именно производство на растителни масла, на храни за животни и на тютюневи изделия.

В тези сектори производителността на труда изпреварва разходите за заплати, затова там има потенциал за увеличаване на възнагражденията, смятат от синдиката.

По време на дискусията представители на различни браншове заявиха, че сивият сектор нанася много сериозен удар върху производството и износа на храни.

Мариана Чолакова, изпълнителен директор на Съюза на производителите на растителни масла, отбеляза, че реално сивият сектор в България вече се движи в диапазона 35-40%, при средно 23% за ЕС.

„Сивата икономика вирее на базата на кражбите на ДДС“, заяви Димитър Белоречков от Съюза на птицевъдите.

Той посочи, че само за 2013 – 2014 г. сивата икономика се е увеличила. При производството на птиче месо с около 4-6%, а при яйцата – 10-12%. Причината е липсата на контрол от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), твърди той.

„Предприятията се намират в селата и градовете. Всеки кмет и полицията знаят дали един цех е легитимен или не. И всички се правят, че нищо не знаят“, коментира д-р Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите в България.

Според участниците в дискусията голяма част от проблемите на хранителната индустрия ще бъдат решени, ако се намали ставката на ДДС за храните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:44 | 14.09.22 г.
fallback